Exhibitions

Kiripi Katembo Siku, Winner of the Thamgidi Foundation Fully funded Artist in Residency Award made possible through the partnership with Africa Centre in Cape Town South Africa, takes part in the IFAA 2012 Belgium project and Artist in residency program which included a major exhibition that brought renowned artists from across the globe to Belgium, entitled:

Communication, Exchange, Dialogue & Art

screen-shot-2017-02-07-at-18-42-06

Kiripi’s proposed project for IFAA 2012: Title: “Transit”

screen-shot-2017-01-17-at-23-43-27The project is a simple look at a situation seen in many cities. I mean the environmental problems in urban areas related to people who live there. The resulting problems are global warming, pollution of water, malaria, typhoid etc. I want to work in these urban place and with volunteer residents who want to speak about this with an artistic form of photography and video.

It is also a new mode of urban expression in which the populace will be able to experiment and allows them to discover their city differently.

From concept to completion, I take care of the installation of works in public spaces with the help of local residents. These works are intended to suggest a poetic look at another world which is nevertheless one in which they live.

Through each of these images I also want to talk about children who are born and grow up with these environmental problems, families who survive in this atmosphere, while others go into exile away from it all. It gives me a way to fight for a more in and report through my photos and videos what appears to be inevitable, everyday each of us called the inhabitants of the earth .

screen-shot-2017-02-07-at-17-11-53

 The Sender, the messenger and the receiver

A reflection on IFAA 2012
As a journalist I’m considered to be a communication expert. However, we’re all skilled in having dialogues with one another, whether we use words, images or physical language. Moreover, we’re also very much aware of the errors in our communication. We can all point out the moments when we were misunderstood, ignored or even lied to. During IFAA 2012, I was invited to engage with the residency artists on the theme: Communication, Exchange, Dialogue and Art with the purpose of reflecting on today’s society.I share the IFAA concerns about a lack of care for one another, the detachment of self and how all of that effects the development of our societies. The artists’ works reflected the communication processes in our society and the human commonality in response to this theme. In this critical writing, I join their discussion by focusing on the content of our daily communication. I bring in an expert’s view within the media field, and plead to take control over our own flow of information…Read more: http://www.ifaa-platform.org/thank-you-ifaa.html#.WJn5WLYrIUEscreen-shot-2017-02-07-at-17-20-55

screen-shot-2017-02-07-at-17-44-13

screen-shot-2017-02-07-at-16-45-41

screen-shot-2017-02-07-at-17-59-08

screen-shot-2017-02-07-at-13-25-42

Bamako Encounters. Kiripi Katembo & Abdoulaye Barry

For a sustainable world

(14 June – 26 August 2012)

The 9th edition of the Bamako Encounters African photography biennial will pay a visit to Belgium as part of the Summer of Photography 2012 (www.summerofphotography.be). The country’s major photography museums and institutions will participate in this festival on creative photography, organised by BOZAR.

From 14 June to 26 August 2012, the RMCA will exhibit two monographs: Un Regard by Kiripi Katembo, and Pêcheurs de nuit by Abdoulaye Barry. The Pan-African Photography exhibition, organised by BOZAR featuring the works of other photographers from the continent, will run at the same time at Tour & Taxis.

screen-shot-2017-02-07-at-13-27-08

Un Regard

The Un regard series by Kiripi Katembo includes 19 images taken in the streets of Kinshasa. Puddles of water mirror a city where people, buildings, cars, mosquitoes, and rubbish live side by side. Katembo has managed to create a surprisingly poetic world this way. His photos are a plea for a cleaner, healthier environment.

For more info see: http://www.africamuseum.be/museum/about-us/museum/history/temporaryexpo/bamako-encounters

screen-shot-2017-02-07-at-13-34-04

screen-shot-2017-02-07-at-13-34-14

Water is er in dit seizoen volop in de Congolese hoofdstad. Behalve de machtige Fleuve zijn er de met vuilnis overwoekerde afwateringskanalen en de gigantische plassen die overal na elke plensbui ontstaan. De jonge fotograaf en filmmaker Kiripi Katembo Siku (31) ziet er zijn hele stad in weerspiegeld.

G rijs en grauw, met daarin wat vrolijke toetsen. Dat zijn de kleuren van Kinshasa. De half afgewerkte – of half afgebrokkelde – betonnen gebouwen, de kapotte, met stof en afval bezaaide wegen, de sombere Congostroom en de roestige golfplaten vormen de achtergrond; de geel-blauwe taxibusjes, de felkleurige waxstoffen van de mama’s, de uit China geïmporteerde plastic troep en de beschilderde winkeltjes zijn de accenten.

Na een urenlange tropische bui komt daar overal de modder bij. En de spectaculaire waterplassen waar behendige taxichauffeurs met veel bravoure door rijden. Ook het domein van de Academie van Schone Kunsten is deze middag modderig en nat. Maar hier geen vale kleuren. De turkooizen gebouwen liggen in een park met hoge bomen en een vijvertje bedekt met zachtgroen kroos. Overal staan beeldhouwwerken, van steen, van hout, van ijzer. Het park is de verzamelplek van jonge Congolese artiesten. Ook op zondagmiddag zijn ze er. Sommigen zitten binnen in het atelier te hakken met hamer en beitel, anderen hebben hun schildersezel tussen de bomen gezet of op de open galerij rond het gebouw.

Ook de fotograaf en filmmaker Kiripi Katembo Siku is hier vaak te vinden. Zijn lievelingsplek is een grasveldje bezaaid met oud ijzer aan de rand van het terrein, achter een met graffiti bespoten barak.

Katembo is geboren in Goma, maar hij woont al jaren in Kinshasa. Hij studeerde aan het departement Visuele Communicatie, een onderdeel van de academie. “Tijdens mijn studie was ik nog niet met foto of film bezig. We kregen vooral grafische vormgeving. Ik schilderde al wel, vooral abstract.”

Na zijn studie volgde hij enkele workshops bij docenten van Europese filmscholen. Katembo raakte geboeid door het medium film en begon ermee te experimenteren. Zijn eerste product was Voiture en carton, een filmpje van zeven minuten, gemaakt met heel weinig middelen. Katembo monteerde een goedkope camera op een speelgoedauto en vroeg aan een kind om met het autootje aan een touw door de straten van Kinshasa te lopen. “Als twaalfjarige heb ik zelf vaak rondgelopen met een kartonnen autootje achter me aan. Ik verbeeldde me dan dat ik de chauffeur was. Dat gevoel wilde ik weergeven. En tegelijkertijd wilde ik iets met de stad doen.”

Het leverde een – letterlijk – laag-bij-de-gronds beeld van Kinshasa op. Je ziet geen koppen, geen gebouwen, wel zand en stenen, zwerfvuil, een bal, rondspringende kindervoeten, soms bloot, soms in slippers. Katembo maakte meteen duidelijk dat hij zijn complexe stad graag vanuit een geheel eigen perspectief bekijkt.

Het filmpje werd opgemerkt en vertoond op het Pocket Films-festival in het Centre Pompidou in Parijs. Later was het ook op CNN en andere zenders te zien. Kiripi Katembo kreeg zin om zich te verdiepen in video. Iets later kwam daar ook fotografie bij. Ook nu weer was zijn omgeving, de stad, het onderwerp. “Maar er is zoveel in de stad: de mensen, de gebouwen, de auto’s, de muggen, het afval, ze moeten de stedelijke ruimte delen. Hoe kon ik het hele plaatje tonen? Ik ben daarom het water gaan gebruiken, ook een onderdeel van de stad. In de spiegelingen zag ik alles verenigd. En het water hielp ook om de bevolking te fotograferen. De mensen hier zijn er niet altijd tuk op om gefotografeerd worden. Of ze willen geld. Via deze omweg, de weerspiegeling, kon ik hen op een heel natuurlijke manier in beeld brengen. En gek genoeg was hun blik vaak nog directer, nog dichterbij.”

De foto’s zijn een combinatie van de weerspiegeling en wat er zoal op het wateroppervlak ronddrijft. Vaak worden ze ondersteboven getoond. Die aanpak leidt tot bijzondere, soms bevreemdende beelden. Verzacht door de reflectie van het water en ontdaan van hun gebruikelijke connotatie zijn modder, muggen en bagger niet langer afstotelijk. Katembo maakt er poëtische schilderijen van, waar soms zelfs een penseelstreek op lijkt te staan.
Enkele van de foto’s uit deze reeks, die Katembo Un regard genoemd heeft, werden al getoond op de fotografiebiënnales Picha in Lubumbashi en Afrikaribu in Kinshasa, maar in het buitenland waren ze nog niet te zien. De KVS toont er nu zestien, onder de noemer Uit het moeras. Ze worden afgedrukt in verschillende formaten, klein, middelgroot en heel groot.
Intussen is Katembo al volop bezig met andere projecten rond foto en film. Hij werkt aan een film over de ‘andere kant’ van het leven van een sapeur. Voorts bereidt hij een productie voor waarin hij het volledige traject van maïs zal volgen, van het zaaien ergens in Noord-Congo tot op de plaats waar het opgegeten zal worden. En hij denkt na over een multime­diaal project rond Patrice Lumumba. “Ik wil zijn leven reconstrueren aan de hand van een fotomontage met dubbelgangers. Het is de bedoeling om langs te gaan in alle gebouwen, op alle plekken, in elk land waar Lumumba geschiedenis schreef.”
Grote plannen, dus. Nochtans is het leven van een kunstenaar in Kinshasa niet simpel. “In Congo zijn je ouders niet bepaald opgetogen als je vertelt dat je kunstenaar wilt worden. Zo ging het ook bij mij. Mijn vader begreep het niet, mijn moeder wel. Zij is dan ook een kunstenares, zonder dat ze het beseft weliswaar; ze is bezig met breiwerk. Inmiddels is mijn vader wel bijgedraaid. Hij begrijpt dat je met kunst een en ander kunt aankaarten en veranderen.”

Het regime werkt niet mee. “Je kunt hier pas sinds een maand of twee vrij fotograferen in de stad. Vroeger moest je voor elke foto op een openbare plek toestemming hebben. Waarvoor uiteraard betaald diende te worden, vijftig dollar per maand.” En van je kunst te leven is helemaal moeilijk. “Subsidies bestaan hier niet. President Kabila heeft vijf chantiers bedacht waarmee hij Congo en de Congolese bevolking wil opstoten in de vaart der volkeren: wegen, onderwijs, water en elektriciteit, gezondheid en werkgelegenheid. Kunst is daar dus niet bij.”

—————————————-

Uit het moeras, foto’s van Kiripi Katembo Siku, van 3 maart tot en met 21 april in de KVS. Vernissage op 4 maart om 18 uur met korte film en videoportret van Katembo

For more info see: http://www.bruzz.be/nl/nieuws/kiripi-katembo-zoekt-de-stad-het-water

screen-shot-2017-02-07-at-16-18-57APR. 25-27 2014
MAGNIN-A,
Paris (Stage 27, Stand 12)
The gallery presents work by multiple artists including Omar Victor Diop. Since
his early days, Omar Victor Diop developed an interest for photography and design,
essentially as a means to capture the diversity of modern African societies and
lifestyles. He enjoys mixing his photography with other forms of art, such as
costume design, styling and creative writing. His first conceptu
al project “Fashion
2112, le Futur du Beau” was featured at the Pan African Exhibition of the African
Biennale of Photography of 2011 in Bamako (Rencontres de Bamako). His new project
«Le studio des vanités», presented at Paris Photo Los Angeles, is a series of
photographs which follows his research between photography and design, with a strong
influence of the historical portraitists such as Seydou Keïta and Malick Sidibé.
Artists exhibited:
Nathalie Boutté / Filipe Branquinho / Omar Victor Diop / Kiripi
Katembo Siku / Seydou Keïta / J.D. ‘Okhai Ojeikere / Malick Sidibé
Read more: http://docplayer.net/22196912-Press-kit-the-international-art-fair-for-photography-and-moving-image-apr-25-27-2014-paramount-pictures-studios-los-angeles.html
screen-shot-2017-02-07-at-13-39-34

EVENT DETAILS


KIRIPI KATEMBO SIKU

Kiripi Katembo (Congo) begon als schilder, maar richtte zich vanaf zijn 27e op fotografie en video. Met een kleine handcamera maakte hij zijn eerste experimentele film ‘Voiture en carton’, waarmee hij in 2008 deelnam aan het Pocket Film-festival in het Centre Pompidou in Parijs. In diezelfde periode debuteerde hij als fotograaf…

Kiripi Katembo (Congo) begon als schilder, maar richtte zich vanaf zijn 27e op fotografie en video. Met een kleine handcamera maakte hij zijn eerste experimentele film ‘Voiture en carton’, waarmee hij in 2008 deelnam aan het Pocket Film-festival in het Centre Pompidou in Parijs. In diezelfde periode debuteerde hij als fotograaf. Met enkele jonge videasten en fotografen richtte hij het collectief Yebela op. In 2009 maakte hij zijn fotoreeks ‘Un regard’, gepresenteerd in Kinshasa (2010) en Bamako (2011). In 2012 toont hij de reeksen ‘Mutations’ en ‘Un regard’ in de Ravensteingalerij en de KVS te Brussel. Ook het Afrikamuseum brengt de intrigerende reeks ‘Un regard’ en nadien Theater aan Zee te Oostende, het Institut français te Brazzaville en het Festival d’Avignon 2013, dat een foto uit de reeks als affichebeeld als promobeeld van het festival kiest.

Ook het affichebeeld van het MOOOVfestival is een foto van de reeks ‘Un regard’ van Kiripi Katembo Siku. Een mooie gelegenheid om deze foto’s in De Spil te presenteren ter gelegenheid van het MOOOVfestival, waar Roeselare mee partner in is!

‘Un regard’ is een intrigerende reeks beelden van weerspiegelingen in waterplassen in de straten van Katembo’s thuisstad Kinshasa. In Mutations’ bekijkt hij Kinshasa, maar ook Oostende en Brazzaville, vanuit vogelperspectief. Met zijn beelden toont de kunstenaar dat steden waar ook ter wereld meer gelijkenissen dan verschillen met elkaar hebben en hoe globalisering leidt tot uniformiteit.

Katembo’s foto- en videocreaties worden intussen zowel in zijn thuisland als internationaal sterk gewaardeerd en waren al te zien in Parijs, Avignon, Arles, Berlijn, Bamako, Brussel,  Tunis, Toronto, Stockholm, New York.

i.s.m. KVS Brussel

Bron: UiTinVlaanderen.be
Gepubliceerd via www.uitdatabank.be
Prijs
Gratis
Reserveren
051/265700

Contact
info@despil.be

Links
www.despil.be/evenement_detail.jsp?ev…

Categories: Other & Miscellaneous

For more info see: http://brussels.eventful.com/events/kiripi-katembo-siku-/E0-001-069031582-5

screen-shot-2017-02-07-at-13-23-059th Bamako Encounters, Biennial of African Photography

For a sustainable world

Nana Kofi Acquah » Akintunde Akinleye » Uzoma ANYANWU » Sophia Baraket » Abdoulaye Barry » Arturu Bibang » Philippe Bordas » Lien Botha » Drissa Coulibaly » Raymond Dakoua » Emmanuel Bakary Daou » Jean Depara » Fatoumata Diabaté » Bakary Diallo » Omar Victor Diop » Calvin Dondo » Hassan & Hussein Essop » Em’Kal Eyongakpa » Dimitri Fagbohoun » Ymane Fakhir » Elise Fitte-Duval » Faten Gaddes » François-Xavier Gbré » Lofti Ghariani » David Goldblatt » Bruno Hadjih » Khaled Hafez » Nermine Hammam » Pieter Hugo » Délio Jasse » Katia Kameli » Mouna Karray » Kiripi Katembo Siku » Amal El Kenawy » Francis Kodia » Mamadou Konaté » N’Krumah Lawson Daku » Frid Armel Louzala » Mário Macilau » Brent Meistre » Sabelo Mlangeni » Fabrice Monteiro » Tsvangirai Mukwazhi » Daniel Naudé » Grace Ndiritu » Khalil Nemmaoui » Jehad Nga » Nii Obadai » Charles Okereke » Adolphus Opara » George Osodi » Nyaba Léon Ouedraogo » Nyaba Léon Ouedraogo » Nyani Quarmyne » Jo Ractliffe » Rina Ranay-Ranaivo » Ahmed Sabry » Malick Sidibé » Roberto Stephenson » Michael Tsegaye » Thandile Zwelibanzi »

Maison Africaine de la Photographie

Bibliothèque nationale
BP 4075 Bamako

223-2294110


www.rencontres-bamako.com

screen-shot-2017-02-07-at-13-12-31

Patrick Mudekereza

Patrick Mudekereza divides his time between Lubumbashi and Brussels. He holds a degree in Industrial Chemistry but now writes poetry and novels and produces graphic novels, film, and exhibitions of visual art. He has served as editor-in-chief of the journal Nzenze, directed the Young Citizens Forum funded by the European Union, runs the film program of the Halle de l’Etoile of Lubumbashi, and is co-founder of the Picha Biennale of Lubumbashi with the visual artist Sammy Baloji.

translated from the French by Allen F. Roberts

Allen F. Roberts is Professor of World Arts and Cultures at UCLA and an editor of African Arts.

In lieu of an abstract, this is the article’s first page. See the link to the full PDF above.
For more info see: http://www.mitpressjournals.org/doi/abs/10.1162/afar.2011.44.3.68?journalCode=afar#.WJm6ULYrIUF

screen-shot-2017-02-07-at-13-07-03

Exhibition: «Beauté Congo 1926-2015, Congo Kitoko» honors Congolese art

The event will take place in Paris from July 11 to November 15 at the Cartier Foundation for Contemporary Art.

The exhibition, commissioned by contemporary African art dealer André Magnin, will take as a starting point the birth of modern painting in the Congo in the 1920s in order to trace nearly a century of Congolese artistic production. Even though painting will be at the heart of the exhibition, music, sculpture, photography and comics will also have their place and will offer the public the unique opportunity to discover the diversity and vivacity of the art scene. DRC. This country is the scene of an extraordinary cultural vitality. The exhibition will feature predecessors from the 1920s, such as Albert and Antoinette Lubaki and Djilatendo, with figurative, abstract pictorial works, but also poems that evoke nature, everyday life and local fables. “After the Second World War, the Frenchman Pierre Romain-Desfossés moved to Elisabethville and founded the Atelier du Hangar. In this painting school, which will remain open until the death of its creator in 1954, the artists Bela Sara, Mwenze Kibwanga and Pili Pili Mulongoy learn to give free rein to their imagination and create, in their own styles astonishing inventiveness, bright and jubilant works, “ says the Cartier foundation .

Featured artists

Twenty years later, we learn, the exhibition “Art everywhere” presented in Kinshasa (1978), revealed to the public many artists proclaiming “popular artists” as Chéri Samba, Cheri Cherin, Moke and Papa Mfumu’Eto . Beginning in the 1980s, inventive sculptors such as Bodys Isek Kingelez and Rigobert Nimi rethink social cohesion in architectural models of dreamed and utopian cities or robotic factories. Art is for them a vector of individual renewal that participates in the better future of the collective. At the beginning of the 2000s, a new generation of artists freed themselves from the principles of the Kinshasa Academy of Fine Arts. The founding members of the collective Eza Possibles, Pathy Tshindele and Kura Shomali thus affirm the vitality of the contemporary creation and surprise with their paintings their collages and their critical spirit.

The ubiquitous music

On the other hand, underlines the foundation, the artistic dynamism of the Congo is also due to the ubiquity of music in urban life. This is why, it is said, it will punctuate the exhibition in key moments, as in a dialogue with works of art. Visitors will be invited to listen to the music selection of Vincent Kenis of Crammed Discs compiled in collaboration with Césarine Boyla: songs from the great Franco and his group OK Jazz, Tabu Ley Rochereau, Mbilia Bel, Papa Wemba and Trio Madjesi. The duo will also present “Ndule Ya Kala” , his new documentary composed of a series of spontaneous interviews with figures who played a direct or indirect role in the music scene in Kinshasa in the 1960s.

Commitment to contemporary art

“Beauty Congo – 1926-2015 – Congo Kitoko” , says one, is a testament to the commitment of the Fondation Cartier to contemporary African art. Thus, the event is a continuation of previous exhibitions of the foundation that hosted Congolese artists, including solo exhibitions “bodys isek kingelez” (1999) and “I like Chéri Samba” (2004) and exhibitions collective “A folk Art” (2001) and “Stories of view, Show and Tell” (2012). Furthermore, in conjunction with the exhibition ”  Beauty Congo – 1926-2015 – Congo Kitoko” , and throughout its duration, the music and the Congolese contemporary dance will be at the heart of the program of artistic performances nomadic evenings.

Patrick Ndungidi

Photo captions and credits:

One of the works to be exhibited

Notification:

2010 marks half a century of the independence of 17 African countries including the Democratic Republic of Congo. The celebration coincides with one hundred years of the foundation of Lubumbashi. Celebrating one hundred years of Lubumbashi means that one recalls half a century of industrial and colonial activities which were sustained by strong segregation whose marks can be noticed in the urban planning (see the works of Johan Lagae) and the social unrest that broke out after the Second World War. But the last fifty years also marked the “nationalization” of the city after independence. The independence of the Congo witnessed tensions between different groups which resulted among others to the Katangese secession eleven days after Belgium officially granted the Congo independence. Lubumbashi therefore became the capital of a state whose main goal was to perpetuate western industrialists economic interests and of the Union Minière du Haut Katanga. This history started ± 50 years ago since the assassination of Patrice Lumumba on the 17th of January 1961 up to the time Mzee Kabila took up the power through a statement rebellion movement.

screen-shot-2017-02-07-at-12-45-40

Established during the hosting of the first edition of Picha Encounters in June 2008, PICHA association (meaning image in Swahili) is carrying the project, a biennal gathering around exhibition and screenings international photographers and video artists. It is chaired by the photographer and video artist Sammy Baloji and offers a place of exchange between professionals and local artists.
Main achievements in 2009-2010: organization of workshops for artists training, as well as exhibitions; promotion of women artists in the rural area, at Makwacha village; work toward the reappropriation of Kantaga Region tangible and non tangible heritage; artistic coordination of the Salama Atelier silkscreen printing; an art center in Lubumbashi.

In 2008, PICHA association organized the first edition of the Biennal. The event was hosted in different venues in the city: the Town Hall, the French Cultural Center, the Museum, the Greec Community. It counted 16 exhibitions, 40 screenings, 11 video installations, 20 well known artists. The first edition allowed the population to discover another facet of photography and video.

In 2010, Lubumbashi city will host the second edition of Picha Encounters. The art concept will deal with its urban planning, architecture, population in a journey that would plunge the viewer into old times through contemporary productions. The places of exhibition will be selected according to the interaction possibility of daily life and the population so that the exhibition would go toward the public and not the contrary as it often happens. The most used media would be photography, films and video as well as temporary set up and performance.
The concept is to turn Lubumbashi into a “small Africa” in which the main regions of the continent would be represented. So selected artists would show us their works which would be in line with both local and wide history in order to show that the memory we are talking about is polysemic.

During five days, the city will be transformed in a big patchwork that will receive the art works from the following artists (subject to confirmation), selected by Simon Njami: Adama Bamba (Mali), Dimitri Fagbohoun (Togo), Jellel Gasteli (Tunisia), Kiluanji Kia Henda (Angola), Kiripi Katembo Siku (D.R.Congo), Mouna Karray (Tunisia), Pierrot Men (Madagascar), Zineb Sedira (Algeria), Zwelethu Mthethwa (South Africa) in photography; Bili Bidjocka (Cameroon), Jimmy Ogonga (Kenya), Kader Attia (Algeria), Moataz Nasr (Egypt), Myriam Muhindou (Gabon) in video art.

An itinerary will take the visitors to venues full of history, and three topics will be developed:
•    neutral area remembering the demarcation between the “white” city and the “black” city in the urban planning during the colonial time,
•    power for the three kind of authority that has structured the city and the society in Lubumbashi during the colonial time as well as during the 50 years of independence (religious, economical, political),
•    culture along a route of buildings which are diverted from their original mission of cultural diffusion or in state of decay.

For the screenings of video art or installations, the audience will be welcomed in the following venues during five evenings: the Salama field, the Kamalondo Theatre, the Sainte Marie Basilica, the National Museum, the Courthouse.

Contact : Avenue Adoula 588, Lubumbashi

rencontrespicha@gmail.com

Alexandre Mulongo Finkelstein, Responsable de communication

alexmulongofink@hotmail.com

+243 81 07 23 284, +243 99 77 26 984

by association PICHA 

Vou lá visitar | 14 September 2010

For more info see; http://www.buala.org/en/ill-visit/encounters-picha-biennale-lubumbashi-biennal

screen-shot-2017-02-07-at-12-37-55

screen-shot-2017-02-07-at-12-37-40

What exhibitions can we look forward to in Sweden this spring? The Stockholm art season began in mid-January with, among other things, Christodoulos Panayiotous at Galerie Nordenhake and Moderna Museet, Kiripi Katembo Siku at Galleri Flach and Martin Erik Andersen at Galleri Riis. In Gothenburg, the spring was kicked off with Lena Bergendahl at Galleri Box and Johan Stenström at Galleri Mors Mössa, to name just two. And in Malmö, Johan Berggren Gallery opened with paintings by Ståle Vold.

In mid-February, Elastic Gallery leaves Malmö for its new premises by Vanadisplan in Stockholm, near the gallery cluster at Hudiksvallsgatan. This is sad news for Malmö’s art scene, not least as Galleri Magnus Åklundh closed down the public part of its operation in the fall. “The [art] market in Malmö is smaller today and more sluggish than it was a few years ago,” claims gallerist Ola Gustafsson in Sydsvenska Dagbladet 20/12/13, and further notes that “Stockholm has more institutions, and a larger, interested professional audience.” At the same time several of the galleries that started in Stockholm over the last decade are languishing or leading a highly uncertain existence. Some have closed down. There are of course a few exceptions in the form of younger, vital spaces, but the overall scene is dominated by galleries with roots in the eighties and nineties. Elastic Gallery, on the other hand, has grown out of the art scene of the noughties, and in this sense is a welcome addition to the capital’s established gallery scene.

January also saw the opening of the spring edition of Tensta Museum, Tensta Konsthall’s ambitious “seven month long exhibition about Tensta as a residential neighbourhood, and its cultural heritage and history.” New participants include, among others, Marwa Arsanios, Lawrence Abu Hamdan, Marion von Osten, Helena Mattsson and Meike Schalk. More modest in scope was the exhibition that opened the same day at OEI Colour Project, where two recovered paintings by Berndt Petterson were able to illuminate the artist’s typewritten and collage-based work from the 1960s. One of Petterson’s central works, I Påsen (“In the Bag”, 1965), was released by the publisher Bo Cavefors, who as the main protagonist in Lena Mattsson’s video triptych I betraktarens öga (“In the Eye of the Beholder”) was present to inaugurate the art season in Malmö. Cavefors’ uncompromising publishing of radical literature from both the left and the right is legendary. Perhaps less well known is his work as a pioneer within the artist’s book genre. He, alongside Berndt Petterson, released books by, among others, Leif Elggren, Peter Ortman & Ola Billgren, Mats B. and Sture Johannesson. Mattsson’s work is shown at Moderna Museet in Malmö until the middle of March.

This weekend Umeå was inaugurated as 2014’s European Capital of Culture, and Bildmuseet opened with a major presentation of the Surrealist Leonor Fini, room installations by Thilo Frank and Andreas Johansson, and an exhibition with Katarina Pirak Sikku. The latter is part of the series Eight Sami Artists, which will be shown at Bildmuseet during the year, and includes Marja Helander, Per Enoksson and Anders Sunna. Later in the spring a video installation by the Pakistani artist Shahzia Sikander will be shown, and in the summer Bildmuseet’s rooms will be filled with the group exhibition Right is Wrong, which “shows Chinese art spanning three decades and presents the re-emergence of contemporary art in China.” During the first few months of the year an Åsa Cederqvist exhibition will be shown at the artist-run space Verkligheten.

In the month of February, there will be a veritable national photo cavalcade, with Between Realities: Photography in Sweden 1970–2000, which will open at Gothenburg Museum of Art and Hasselblad Center this week and extends “from politically charged documentary photography to the prominent role of the photographic image in contemporary art”, and The Visible: Contemporary Swedish Photography at Artipelag outside Stockholm, which shows work from the last five years with its starting point in “the changes taking place in photography during the 1990s.” Both exhibitions are part of Niclas Östlind’s dissertation at Akademin Valand, and both a catalogue and a book will be published in the Swedish Association of Art’s annual book series, which in this incarnation will “offer an opportunity to deepen knowledge and understanding of thirty years of Swedish photo history.”

If the exhibitions in Stockholm and Gothenburg together want to write the history of postmodern photography, and let its light fall over the photographic practices of the future – i.e. the present – Moderna Museet Malmö and curator Anna Tellren are delving into the “private, intimate, intrusive and… subjective tendencies in Swedish photography.” A Way of Life: Swedish Photography from Christer Strömholm until Today opened on the first day of February, and “highlights three contemporary photographers, Martin Bogren, Anna Clarén and JH Engström”, who follow the route mapped out by the master.

Otherwise notable in February is the alternative art fair Supermarket, which this year will be held at Kulturhuset in Stockholm. Also starting this month is OEI Colour Project’s Persistent projects, open-ended (hi)stories – practices of four unrelated artists, with four European artists of the generation who emerged during the late sixties and early seventies: Rémy Zaugg, Claus Böhmler, Manfred Mohr and Esther Ferrer. The project is co-curated by Hinrich Sachs, and, with the exception of Zaugg, the participating artists have not previously been shown in Sweden. Konsthall C continues to work with radio broadcasts, and different projects on the theme of energy and the extraction of raw materials, with films by Otolith Group and Maj Wechselman, among others, and post-relational discussions about “strikes, borders, housing, feminism and much more.”

Among the spring’s major monographic exhibitions include Adrian Paci at Röda Sten Art Centre in Gothenburg, Lars Englund at Malmö Konsthall, Gabriel Orozco at Moderna Museet, and Andreas Eriksson and, later in spring, Sharon Lockhart at Bonniers Konsthall. More unexpected, or at least less obvious names, are Erland Brand, who is exhibiting at Gothenburg Konsthall in March, and Andreas Mangione, who exhibits at Signal in Malmö from mid-February. Still active Erland Brand has been producing art since the 1940’s, but remains largely unknown to the general public. It has been said of his detailed ink drawings that “the pen in his hand follows the soft movements of the clouds and the cliff’s network of cracks” (Jan Håfström, Huvuden som övergår i landskap, 2008). Mangione’s imagery has a different character, but grows, like Brand’s, out of the daily joy (and sorrow) of drawing.

Other art-related news worth noting is that Malmö Konsthall is still waiting for the appointment of a new director after Jacob Fabricius announced his resignation in December, 2012. At the moment of writing, three candidates have been made public: Diana Baldon (head of Index – Swedish Contemporary Art Foundation in Stockholm), Paul Domela (board member of Manifesta 10 in Saint Petersburg and previously the program director for the Liverpool Biennial), and Anders Kreuger (curator at Museum of Contemporary Art in Belgian Antwerp). The decision is expected to be made public during the spring. More recently advertised jobs are the position of director at IASPIS (after Lisa Rosdahl) and the position of vice-chancellor at the Royal Institute of Art (after Måts Wrange). The artistic director post at Röda Sten Art Centre is also waiting to be filled.

In terms of exhibitions opening later in the spring, noteworthy is a look back at Carl Johan de Geer’s artistry over 50 years, which will be shown at Färgfabriken in April. In the same month an exhibition will open with the Bulgarian-Swedish performance artist Vassil Simittchiev, titled Documentations and Sketches 1979–2012. Also opening in April is Stockholm’s annual art fair Market, this time at Liljevalchs Konsthall. At the same time About: The Blank Pages. The Basic Art Seriesis now checked for errors and we hereby send the edited list back to you for correction by Ditte Ejlerskov and EveMarie Lindahl will be shown at Malmö Konsthall. The exhibition is an attempt to correct the uneven representation of male and female artists in Taschen’s Basic Art Series, through a list of nearly a hundred names that the artists believe are missing from the series. “To illustrate our work”, it says in a letter to the publisher that can be read on the Konsthall’s website, “we decided to introduce all the missing book covers in an installation […] both the published and the unpublished, both the men and the women”. At the Konsthall there will also be an exhibition with video works by 19 female artists from Iran, entitled Nietzsche Was A Man.

Anyone who is in Stockholm this summer can look forward to an exhibition by George Adéagbo at Moderna Museet, who otherwise digs deeper in indigenous soil with exhibitions by Nils Dardel and Tora Vega Holmström, the latter in Malmö. At Lunds Konsthall in June, an exhibition will open with Goshka Macuga (who currently can be seen at Index in Stockholm in an exhibition that lasts until mid-April). In the summer, at last, Kjartan Slettemark will be showing at Kulturhuset in Stockholm. It is the large retrospective that has been on display at the Museum of Contemporary Art in Oslo since last fall, curated by Stina Högkvist, which will go on tour to the artist’s other homeland.

For more info see link: http://www.kunstkritikk.no/artikler/spring-sonata-sweden/

IFAA 2013 Exhibition – The Future Begins Now at Gallery Bart Nijmegen

screen-shot-2017-02-07-at-12-26-45

Participating artists are: Ivan Izquierdo (ESP), Toufik Medjamia (DZA), Keiko Sato (JPN/NL), Anita Waltman (NL), Olivië (NL), Marcos Lora Read (DOM), Kiripi Katembo Siku (RDC), Piet Jetten (NL), Olfa Ben Ali (NL).

‘The Future Begins Now’ by IFAA in partnership with Festival De Oase van Stichting WHAA, Museum Het Valkhof, Etalage Derde Wal, LUX & Villa LUX, De Kaaij, Festival op ‘t Eiland, ACM, Taxi Hofman and Thamgidi Foundation.
The exhibition is curated by S’thabile Mlotshwa and brings major IFAA international artists that will exhibit in collaboration with Dutch artists.

Kiripi Katembo Siku Solo exhibition “Yango” at 2013 Festival d’Avignon

For more information see: http://www.galeriebartnijmegen.nl/exhibitions-gallery-nijmegen.asp?dc=26088&Cat=11006&Mnu=11000

screen-shot-2017-02-07-at-12-18-45

screen-shot-2017-02-07-at-12-20-33

screen-shot-2017-02-07-at-12-19-20

For more information please see: http://www.festival-avignon.com/en/search/?recherche=Kiripi+Katembo+Siku&onglet=1

screen-shot-2017-02-07-at-12-14-33

MARCH SESSION 2013 Kiripi Katembo

Kiripi Katembo

Biography

Born in Goma in the Democratic Republic of the Congo, Kiripi Katembo Siku graduated from the Academy of Fine Arts in Kinshasa where he lives and works today. He first became interested in painting before turning to photography and video. His favorite theme is “the notion of urban transformation” of his country, Kinshasa and other cities in the world.
In 2008, he presented at the Centre Pompidou Voiture en Carton (Carton Car), a video shot in Kinshasa by a small pocket camera.
His series of photos Un regard (A Look) is presented in the Photo Meeting Picha (Lubumbashi, DRC) in 2010. Kiripi receives the  Blachère Foundation Prize for Un regard during the 9th Meeting of Photography in Bamako (Mali). These pictures are presented at KVS in 2011 and at the Grand Palais in Paris. In 2012, the exposition of Un regard continues at Bozar (Brussels) and at Flash Gallery (Stockholm).
Mutations is presented for the first time in Ostend in July 2012 as part of the Festival Theater Aan Zee and at the French Institute of Brazzaville.
Après Mine (After Mine) is both a documentary film and a series of photos (displayed in Bamako and Brussels). The film is presented at the Film Festival in Berlin, in Toronto and in Carthage in 2010 and won prizes at the Festival of Short Films of Abidjan and at the Academy Movie Award of Nigeria.
He was also second assistant director of the following  fiction feature films: Viva Riva by Djo Munga wa Tunda and War Witch of Kim Nguyen.

CURRICULUM  VITAE

Kiripi  Katembo  SIKU   Born  in  Goma  (North  Kivu)  graduated  from  the  Academy  of  Beaux  -­  Arts  in  Kinshasa  formed  audiovisual   (Director,  photographer  and  producer)      Prize   2011:  Foundation  Prize  Blachère  with  seriate  “A  Look”  at  the  9th  Meeting  of  photography  in  Bamako  (Mali)   2011:  Award  for  Best  Documentary  Short  Film  Africa  with  the  film  “After  Mine”  at  the  Academy  Movie   Awards  (Nigeria).   2010  Award  for  Best  Documentary  Short  Film  Africa  with  the  film  “After  Mine”  at  Festival  of  Short  Film   Abidjan.  (Cote  d’Ivoire)   2012:  Thamgidi  Foundation  -­  Africa  Centre  Residency  Prize        PHOTOGRAPHY    2012:  Exhibition  of  the  month  photo  Venis  (Italy)   2012:  Exhibition  at  the  Royal  Museum  of  Tervuren  Brussels  (Belgium)   2012:  Particiption  to  the  Portfolio  Meeting  photographic  Arles  (France)   2012:  Exhibition  at  BOZAR  in  Brussels  (Belgium)   2012:  Exhibition  at  the  TAZ  in  Ostend  (Belgium)   2012:  Creative  Residency  Exhibition  and  Photo  series  “mutations”  at  the  French  Institute  in  Brazzaville   (Republic  of  Congo)   2012:  Residence  Exhibition  and  Festival  “Dream  City”  in  Tunis  (Tunisia)   2011:  Exhibition  at  the  9th  Meeting  of  photography  in  Bamako  (Mali)   2011:  Exhibition  at  the  Flemish  cultural  center  KVS  (Belgium)   2011:  Exhibition  at  the  Grand  Palais  in  Paris  (France)   2010:  Exhibition  at  the  Second  Biennial  of  Photography  and  Video  “PICHA”  (DRC)   2010:  Exhibition  at  the  festival  THEATER  DER  WELT   (Mülheim-­Essen)  (Germany)   2008:  Exhibition  at  the  Biennale  of  Photography  Kinshasa  “Afrikaribu”  (DRC).   2008:  Exhibition  with  the  Collective  “Yebela»  photos  National  Museum  of  Kinshasa  (DRC).      RESIDENCY    2012:    Thamgidi  Foundation  Arnhem  (Holland)   2012:  IFAA  Louvain  la  Neuve  (Belgique)   2011:    TAZ    Ostende  (Belgique)   2011:Dream  city  Tunis  (Tunisia)      UPCOMING  PROJECTS   2013:  Exhibition  at  Avignon  festival   2013:  Exhibition  at  Contemporary  biennale  in  New  York   Travel at  cultural  centre  Francaise    (Gabon  )   ell 2013:  Residency  in  Arnhem      CINEMA   2012:  Delivery  of  the  movie  “box  car”  at  the  Centre  of  Contemporary  Art  Meynacl  “Africa-­Africa”  (France)   2011:  Second  attend  film’s  fiction  feature  film  “Rebel”  Kim  Nguyen  Kinshasa  (DRC)   2010:  Presentation  of  the  film  “After  mine”  has  ~  23  days  Cinematography  Session  of  Carthage  (Tunisia)   2010:  Presentation  of  the  film  “After  Mine”  at  the  International  Festival  Hot  Docs  in  Toronto  (Canada)   2010:  Presentation  of  the  film  “After  Mine  and  Kinshasa  Symphony”  at  Berlin  Film  Festival   2009-­2010:  Second  attend  film’s  fiction  feature  film  “Viva  Riva”  of  Djo  Munga  Kinshasa  (DRC)     2009:  Creation  of  documentary  film  footage  court  “after  mine”  in  Katanga  (DRC).   2009:  Presentation  of  the  movie  “box  car”  has  the  international  chain  CNN  (USA).     2009:  Production  of  the  documentary  film  courtyard  film  “Kinshasa  Symphony”  in  Kinshasa  (DRC)    2008:  Presentation  of  the  film  “Box  Car”  in  the  fourth  Pocket  Films  Festival  at  the  Centre  Pompidou  in  Paris   (France).   2008:  Creation  of  experimental  documentary  film  court  “Cardboard  Car”  (DRC) screen-shot-2017-02-07-at-12-14-33

screen-shot-2017-02-07-at-12-16-10KIRIPI KATEMBO SIKU

MUTATIONS

EXPO

“De manier waarop ik naar de dingen kijk, vloeit voort uit het permanente schouwspel van mijn land. Deze maatschappij is een stedelijke, steeds veranderende installatie die mij aanzet tot een lezing van het dagelijks leven. En vervolgens kijk ik ook naar de mens in deze stedelijke ruimte.

Door het maken van foto’s in vogelperspectief van mijn stad, Kinshasa, heb ik een bijzondere plastische schoonheid ontdekt in de ruimtelijke installatie van een maatschappij die zichzelf organiseert. Ik observeer, en stel de sociaal-stedelijke actualiteit voor als een kunstwerk. Misschien een manier om een venster naar een surrealistische wereld te openen” – Kiripi Katembo Siku.

Kiripi Katembo Siku werd geboren in Goma in de Democratische Republiek Congo. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van Kinshasa, de stad waar hij woont en werkt. Hij was schilder voor hij zich ging toeleggen op fotografie en video. Het thema dat zijn voorkeur wegdraagt is ‘stedelijke mutatie’ in zijn land en in steden van andere landen.

Mutations werd voor het eerst tentoongesteld in juli 2012 in Oostende, in het kader van Theater aan Zee, en daarna in het Institut Français van Brazzaville.

De presentatie in Brussel is een samenwerking tussen de KVS en BOZAR. In KVS wordt de Kinshasa-Oostende reeks getoond, in Bozar de Kinshasa-Brazzaville reeks.

Gerenommeerd kunstcriticus en curator Simon Njami zal het werk van Kiripi inleiden tijdens de vernissage op dinsdag 4 december om 18u in KVS.

Kiripi Katembo Siku:
Mutations
Kiripi Katembo Siku, Klik voor vergroting 

Met twee tentoonstellingen stellen BOZAR en KVS tegelijkertijd de fotoreeks Mutations voor van de Congolese kunstenaar Kiripi Katembo Siku : respectievelijk in de Ravensteingalerij en aan de muren van de KVS. In samenwerking met beide instellingen toonde het Afrikamuseum recentelijk het intrigerende Un regard, een reeks van 19 weerspiegelingen in waterplassen in de straten van Katembo’s thuisstad Kinshasa. In Mutations bekijkt hij Kinshasa, maar ook Oostende en Brazzaville, vanuit vogelperspectief. Het zijn steden die zich uitstekend lenen om zijn lievelingsthema ‘stedelijke verandering’ aan te kaarten. De reeks was in juni 2012 al te zien in Oostende tijdens Theater Aan Zee en ook in het Institut français in Brazzaville.

Katembo’s foto- en videocreaties worden intussen zowel in zijn thuisland als internationaal sterk gewaardeerd en waren al te zien in Parijs, Berlijn, Bamako, Tunis, Toronto en Stockholm. Hij was ook een van de artiesten die deelnamen aan de Rencontres de la Photographie de Bamako, waarvan de negende editie afgelopen zomer door BOZAR werd gepresenteerd.

Simon Njami, kunstcriticus, curator en artistiek directeur van verschillende gerenommeerde tentoonstellingen, opent de expo in KVS op 4 december. Hij was medeoprichter van Revue Noire, curator van de expo Visionary Africa in BOZAR, en publiceerde verschillende standaardwerken over hedendaagse Afrikaanse kunst en fotografie.

Kiripi Katembo (Congo) begon als schilder, maar richtte zich vanaf zijn 27e op fotografie en video. Tijdens een workshop georganiseerd door de Académie des Beaux-Arts in Kinshasa en de Ecole des Arts décoratifs in Straatsburg maakte hij met een kleine handcamera zijn eerste experimentele film Voiture en carton, waarmee hij in 2008 deelnam aan het Pocket Film-festival in het Centre Pompidou in Parijs. In diezelfde periode debuteerde hij als fotograaf. Met een aantal andere deelnemers aan de workshop richtte hij Yebela op, een collectief van jonge videasten en fotografen. In 2009 maakte hij zijn fotoreeks Un regard… die werd gepresenteerd op Afrikaribu (de eerste biënnale voor Afrikaanse fotografie in Kinshasa, 2010), de biënnale Picha in de Democratische Republiek Congo (2010) en de Rencontres de Bamako (2011). Daarnaast werkt hij aan de fotoreeksen Après mine en Mutations.

Deze tentoonstelling opent de multidisciplinaire focus op Congo, een programma rond literatuur, antropologie, film, muziek en kunst gepland voor 2013 / 2014 in BOZAR. Het wordt ook gepresenteerd in de geest van Visionary BOZAR’s Afrika – Art at Work, een rondreizende tentoonstelling rond hedendaagse fotografie, voorgesteld in openbare ruimtes van Afrikaanse hoofdsteden.

Advertisements